Indskoling og SFO
Det har i skolens børnevilla været et fokuspunkt at højne samarbejdet mellem pædagoger og lærere, ligesom det har været opprioriteret at udnytte pædagogernes deltagelse i skoledelen på allerbedste vis.
SFO’ens pædagoger deltager i skoledagen enten ved selv at undervise eller ved at udfylde rollen som ressourcepædagog. Ressourcepædagogen er den daglige støtte i Børnevillaen/indskolingen. Skemaet for ressourcepædagogerne er under konstant forandring, så det er de aktuelle behov for støtte og en ekstra ressource, som bestemmer ressourcepædagogernes arbejde.
Lærerne kan således ønske at få ekstra hjælp på til en klasse, en elev eller en specifik problemstilling. Lærere og pædagoger giver udtryk for et godt samarbejde omkring ressourcetimerne, og arbejdet bliver løbende evalueret bl.a. på områdegruppemøderne.
I forbindelse med et lederskifte i SFO blev der udarbejdet et nyt værdisæt. Det bliver løbende over året evalueret, drøftet og prøvet af i praksis på nogle af de månedlige personalemøder. Værdisættet skal sammen med skolens værdisæt nu danne baggrund for arbejdet med et fælles værdisæt for indskolingen.
SFO’ens aktivitetsniveau og den ugentlige turdag/aktivitetsdag har været prioriteret. Det har været et ønske at synliggøre vigtigheden af turdagen overfor SFO’ens forældre og børn.
Ligeledes er der lavet aftaler for, hvordan aktivitetsdagene afvikles, så eleverne får gode oplevelser, pædagogerne oplever glade og motiverede børn, og aktivitetsdagene lever op til formålet om at styrke venskaber på tværs af årgangene, samtidig med at eleverne afprøver og overvinder grænser.
3. klasserne har oplevelsen af et stort skridt og et stort farvel, når de hvert år siger farvel til Børnevillaen. Vi har arbejdet med 3. klassernes udvikling og forsøgt at forberede dem på den gode afsked med SFO og Børnevilla. 3. årgang har bl.a. derfor nu deres egen lejrtur, hvor de kan styrke deres venskaber og danne nye relationer på tværs af klasserne. Ligeledes har 3. klasserne fortsat et overnatningsdøgn i efteråret og står for en sommerfest for hele indskolingen.
Mellemtrinnet: 4.-7. klasse
Skolens mellemtrin er endelig blevet samlet i et fælles hus, således at der nu findes et mellemtrinshus, der rummer 5. til 7. årgang.
Lokalerne til skolens to 4. klasser findes i to nyrenoverede lokaler i Hovedbygningen.
7. årgang har altid stået for at opsætte en større teaterforestilling i forbindelse med afviklingen af skolefesterne i efteråret.
Som en konsekvens af at skolens 7. årgang nu består af fire klasser plus enkelte elever fra den internationale afdeling, der er alderssvarende med årgangen, har der været arbejdet med at finde de bedste løsninger for at bibeholde en af skolens gode og stolte traditioner. Derfor er der lavet en kontrakt med en dramalærer, der kommer til skolen og hjælper med afviklingen af teaterforestillingen og ikke mindst forberedelserne med denne.
Udskolingen
I de seneste år har evalueringen af den daglige praksis resulteret i, at der primært har været følgende store fokuspunkter, der er blevet arbejdet med:
Siden sommeren 2020 har skolens to 10. klasser haft til huse i den gamle “Direktørvilla” ved siden af “Kreditforeningen”. Her har klasserne base, og der er grobund for et helt særligt forpligtende fællesskab, hvor udviklingen kan foregå i et trygt og positivt miljø.
I sommeren 2015 flyttede alle 8.-9. klasser samt C5 ind i byens gamle Kreditforening. Den smukke bygning var fra starten en kilde til stolthed, og eleverne fandt sig hurtigt til rette. Når en bygning overgår fra en funktion til en anden, vil der næste altid opstå uforudsete udfordringer, og undervejs har vi derfor måttet tænke nye løsninger i enkelte tilfælde på såvel elev-, lærer og forældreniveau.
Der har været dialog med alle, og det har bl.a. betydet nye møbler i enkelte klasser, udvidelse af døråbninger, nedlæggelse af et toilet, åbningen af en flot udendørs boldgård og senest er udluftnings- og varmesystemet blevet renoveret til gavn for undervisningsmiljøet.
Som konsekvens af den nye fælles naturfagsprøve efter 9. klasse, som blev afviklet for første gang i sommeren 2017, er der blevet arbejdet intenst med dette område. Alle lærere har været på kurser, der har været afviklet fælles arbejdsdage og eleverne har haft mulighed for at fremlægge deres produkter fra undervisningen for lærerne undervejs, så de har kunnet får en bedst mulige respons på arbejdet.
Dansk er det fag, som sammen med naturfag har udviklet sig mest de senere år. Der er blevet tilføjet en række helt nye genrer, som alle skal kunne indgå i den skriftlige prøve, medierne fylder mere i faget, og der er kommet nye prøveformer. På Viborg private Realskole er alle undervisere på 8.-10. årgang derfor i skoleåret 2017/18 på kursus sammen, hvor de nye faglige områder behandles, og hvor der samtidig er mulighed for kollegial sparring.